فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:23
فهرست مطالب:
تاریخچه 1
اهمیت اقتصادی و کشاورزی زیتون 2
مشخصات گیاهشناسی زیتون 3
مهمترین ارقام زیتون موجود در ایران: 5
جایگاه تولید میوه و روغن زیتون در ایران 7
برداشت میوه زیتون: 7
توصیههای فنی برای برداشت اصولی میوه زیتون 10
تعیین بهترین زمان برداشت 11
حمل محصول به کارخانه 12
استخراج روغن از میوه زیتون 13
1- کیفیت روغن زیتون 14
2- معیارهای طبقهبندی روغن زیتون 16
نگهداری روغن زیتون 17
روشهای مورد استفاده از روغن زیتون در علاج بیماریهای مختلف 18
منابع 19
تاریخچه
زیتون
را اگر نتوان قدیمیترین گیاهی دانست که در جهان مورد بهرهبرداری قرار
گرفته، بدون تردید باید آن را یکی از قدیمیترین گیاهان منطقهی مدیترانه و
به ویژه خاورمیانه دانست، به دلیل اینکه رویشگاه و گسترشگاه طبیعی این
درخت خاورمیانه و حوزهی مدیترانه بوده است.
قدمت زیتون موجب گشته تا
این درخت با تاریخ نوع بشر درهم آمیزد. پژوهندگان اظهار کردهاند که آشنایی
با زیتون و بهرهبرداری از آن در خاورمیانه و منطقهی مدیترانه با پیدایش
اولین انسانهای متمدن به ویژه در شرق مدیترانه (بینالنهرین، سوریه،
لبنان، یونان، قبرس، اردن و ...) همزمان بوده است و به بیش از 6000 سال
میرسد. رومیان از این درخت حمایت کرده و آن را مایه صلح و صفا معرفی
میکردند و این باور هنوز بطور سمبولیک در فرهنگ غرب وجود دارد، بطوری که
نشان سازمان ملل را شاخهی زیتون تشکیل میدهد. پزشکان عهد باستان، به خواص
غذایی و درمانی زیتون آشنا بودند و روغن آن را برای انعطافپذیری
ماهیچههای ورزشکاران و لطافت پوست، درخشندگی مو و حفظ زیبایی انسانها
تجویز مینمودند.
دانشمندان، درخت زیتون را متعلق به دوران سوم
زمینشناسی میدانند. آخرین اکتشافات باستانشناسی نشان میدهد که کاشت و
پرورش زیتون از 3500 سال پیش از میلاد مسیح مرسوم بوده و مردم آن دوران به
نحوی با فواید آن آشنایی داشتند. مبداء و مرکز پیدایش درخت زیتون را،
عدهای زاگرس ایران و برخی سوریه، فلسطین و آسیای صغیر میدانند که بعدها
به یونان، ایتالیا، اسپانیا و در قرن شانزدهم به به آمریکا و در قرن بیستم
به چین راه یافته است.
در تورات از زیتون به عنوان نخستین درخت یاد شده
است. در قرآن مجید، خداوند سبحان در سورههای مبارکه تین، نور، انعام، عبس
و نحل به نام زیتون قسم یاد کرده است و در حدیثی از حضرت رسول اکرم(ص)
آمده است: روغن زیتون غذای من و همهی انبیاست. زیتون درختی سازگار با آب
و هوای مدیترانهای میباشد و در مناطق مختلف نیمه مرطوب و نیمه خشک ایران
مشاهده میشود. در شمال کشور، در محل جنگلهای ذربین و در دره سفیدرود، حد
فاصل طارم و منجیل در محدوده رودبار نیز درختان زیتون فراوانی دیده
میشود. متاسفانه تنها منطقهای که زیتون کاشته میشود، استان گیلان و
زنجان میباشد.
اهمیت اقتصادی و کشاورزی زیتون
درخت
زیتون به دلیل مقاومت به کمآبی و سازگاری با خاکهای کمبازده و فقیر و
تولید محصول با ارزش کمهزینه، از نظر اقتصادی بسیار حائز اهمیت بوده که به
محصول ثروتمند خاکهای فقیر مشهور است. درخت زیتون بیش از 2000 سال عمر
نموده و طول دوره باردهی اقتصادی آن، بسیار طولانی میباشد. روغن و کنسرو،
مهمترین فرآوردههای آن محسوب میشوند. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از
سوی شورای بینالمللی روغن زیتون (I.O.O.C)، میزان تولید روغن زیتون جهان
در سال 1999 در حدود 203300 تن بوده است.
کشورهای ایتالیا، اسپانیا
وتونس به ترتیب با تولید 200.550.620 هزار تن روغن زیتون در رتبههای اول
تا سوم قرار دارند. متوسط میزان تولید روغن زیتون در ایران، حدود 3000-2500
تن میباشد.
همچنین در سال 1999، در کشورهای زیتونخیز جهان (بیش از 30
کشور)، مقدار 1490000 تن کنسرو زیتون تولید شده است. در بین کشورهای جهان،
اسپانیا، آمریکا و ترکیه به ترتیب با 380و 5/103 و 100 هزار تن کنسرو،
رتبههای اول تا سوم را به خود اختصاص دادهاند. متوسط تولید سالیانه کنسرو
زیتون در ایران در حدود 6000-4000 تن است. زیتون از جمله درختانی است که
فوائد چندگانه داشته و تقریباً از تمام قسمتهای آن استفاده میشود. مصرف
میوهی آن از دیرباز در بین مردم جهان متداول بوده است. میوهی زیتون یکی
از مغذیترین میوهاست.
...